Suomenlinna-alkusoiton kantaesitys Tor Mannin johtamassa Ruotsin radion sinfoniaorkesterin konsertissa Tukholmassa 21.3.
Sodan alettua jättää 20.6. Lyökissä, Uudenkaupungin saaristossa sijaitsevan kesäpaikan. Jatkosodassa 1941–1942.
Siniruusu, Miehet meren
Talkoomarssi, Rauma-marssi, musiikkia elokuvaan Yli rajan
Toivo Haapasen johtama 3. sävellyskonsertti 29.10. Ohjelmassa Kalevala-sarjan lopullinen, viisiosainen 2. versio, viulukonserton 1. versio ja Opernredoute. Helsingin kaupunginorkesterin solistina Anja Ignatius. Uuden Suomen Yrjö Suomalainen kirjoittaa: ”Täysi yliopiston sali ja innostus suuri, monen monia esiinkutsumisia ja upeita kukkatervehdyksiä. Vakuuttavana esimerkkinä kaikki tämä siitä, että Klami on ’läpilyönyt’ mies.”
Lavastaja ja tekstiilitaiteilija Regina Backberg aloittaa oman suunnitelmansa mukaisesti libreton ja lavastusluonnoksien tekemisen balettia varten.
1930–1933/1943
Kalevala-sarja, viisi sävelkuvaelmaa Kalevalasta
Regina Backberg lähettää Klamille Lyökkiin balettilibreton alkuversion, jonka perusteella syntyy sittemmin Pyörteiden keskeneräiseksi jäävä musiikki.
Suomen Kulttuurirahaston 150.000 markan palkinto.
Sarjan Sérénades espagnoles kantaesitys 1.12. Martti Similän johdolla Helsingin kaupunginorkesterin konsertissa.
Sérénades espagnoles, Joen rannalla, alkusoitto Kuningas Lear
Sinfonia nro 2, musiikkia näytelmään Tuhlaripoika
n. 1945
Humoresque, Chanson triste
4. sävellyskonsertti 15.12. 1946 Konservatorion (nyk. Sibelius-Akatemian) salissa Toivo Haapasen johdolla. Helsingin kaupunginorkesterin ohjelmassa Tšeremissiläinen fantasia sekä 2. sinfonian ja Kuningas Lear -alkusoiton kantaesitykset. ”Klamin rehevänä pursuava orkestraalinen näkemystapa tuottaa kuulijalle välistä vaikeuksia seurata ’punaista lankaa’”, Väinö Pesola kirjoittaa sinfoniasta. Sinfonian sisältämä viittaus marssisävelmään ”Kauan on kärsitty vilua ja nälkää” herättää ihmetystä.
Kesämökki Virolahden Kujaholmin saareen valmistuu.
Sibelius-rahaston 50.000 markan apuraha.
Pyöräilijä, Sarja pienelle orkesterille, musiikkia näytelmään Veren häät
1946–1948
Aurore boréale – Revontulet
Karjalainen tori
n. 1947
Musiikkia näytelmään Keisari Jones
Suomen Nykymusiikkiseuran perustajajäsen.
Alkusoiton Karjalainen tori kantaesitys 18.2. János Ferencsikin johdolla Helsingin kaupunginorkesterin konsertissa, jossa myös Erik Bergmanin ja Nils-Eric Ringbomin teoksia.
Syksyllä puoli vuotta kestävälle matkalle Pariisiin. Lähettää Helsingin Sanomille kaupungin musiikkielämää käsitteleviä kirjeitä, joissa mm. pohtii balettisävellyksen kysymyksiä ja tekee huomioita Messiaenin ja Jolivet’n musiikista.
Sibelius-rahaston 100.000 markan apuraha.
50-vuotisjuhlakonsertin ohjelmassa 22.9. alkusoitto Suomenlinna, 2. pianokonserton kantaesitys ja Kalevala-sarja. Helsingin kaupunginorkesterin kapellimestarina Jussi Jalas ja solistina Timo Mikkilä. Joonas Kokkonen kirjoittaa Kauppalehdessä: ”Hän ei ole jäänyt paikoilleen, ei ole tyytynyt kerran valtaamaansa alueeseen, vaan pyrkinyt aina uusiin tuloksiin kuitenkin pohjimmaltaan omalle itselleen uskollisena pysyen.”
Kalevala-sarjan painettu partituuri ilmestyy Fazerin Musiikkikaupan kustantamana.
Sibelius-viikolla Radio-orkesterin konsertissa 20.6. Kalevala-sarjan osat ’Kevään oras’, ’Terhenniemi’ ja ’Sammon taonta’ Nils-Eric Fougstedtin johdolla.
Helsingin kaupunginorkesterin yleisö äänestää Klamin kaikista säveltäjistä seitsemänneksi ja suomalaisista säveltäjistä Sibeliuksen jälkeen toiseksi suosituimmaksi.
Sibelius-viikolla 11.6. Vipusessa käynti Helsingin kaupunginorkesterin konsertissa. Johtaja Tauno Hannikainen.
Haminan laulu
1953–1954
Konsertto viululle ja orkesterille (2. versio), Tema con 7 variazioni e Coda per violoncello ed orchestra
Toinen palkinto Suomen Kulttuurirahaston konserttosävellyskilpailussa teoksella Tema, 7 variazioni e coda sellolle ja orkesterille.
Viulukonserton 2. version kantaesitys Helsingin kaupunginorkesterin konsertissa 9.4. Kapellimestarina Heinrich Hollreiser ja solistina Anja Ignatius.
Sibelius-viikolla 11.6. Kalevala-sarja Helsingin kaupunginorkesterin konsertissa. Johtaja Tauno Hannikainen.
Sello–orkesteri-teoksen Tema, 7 variazioni e coda kantaesitys 7.10. Helsingin kaupunginorkesterin kapellimestarina Tauno Hannikainen ja solistina Esko Valsta.
Sibelius-viikolla 14.6. Kuningas Lear -alkusoitto Helsingin kaupunginorkesterin konsertissa. Johtaja Tauno Hannikainen.
Jäämien laulu, Laulu Kuujärvestä
Laulun Kuujärvestä kantaesitys Suomen Kulttuurirahaston vuosijuhlassa 27.2. ja ensimmäinen konserttiesitys Helsingin kaupunginorkesterin julkisessa konsertissa 8.3. Kapellimestarina Tauno Hannikainen ja solistina Matti Lehtinen.
Neuvostoliiton Säveltäjäliiton 2. yleiskokouksessa Moskovassa Suomen valtuuskunnan mukana. Kirjoittaa Helsingin Sanomissa 13.4. ilmestyneen ja kohua herättäneen raportin. Toteaa Neuvostoliiton säveltäjäliiton pääsihteerin, Tihon Hrennikovin puheesta: ”Se oli perusteellisimpia ja monisanaisimpia selontekoja mitä yleensä joutuu kuulemaan. Hrennikovin esitys kesti yli kolme tuntia ja oli se jo sinänsä poikkeuksellisen puhujataidon näyte. Puhetta tuli niinkuin virran vettä. Esityksensä jälkeen herra Hrennikov näytti hieman kalvenneelta ja katsannoltaan harhailevalta, mutta muuten varsin hyväkuntoisen näköiseltä. – – Vallassa olevalle n.s. sosialistiselle realismille puhuja oli yksinomaan myönteinen ja antoi varauksettoman tunnustuksen tätä suuntausta edustavalle musiikille.”
Laulu Kuujärvestä Sibelius-viikolla 14.6. Radion sinfoniaorkesterin konsertissa. Johtaja Jussi Jalas, solisti Kim Borg.
Pieni sarja
(1944–)1957–1960
Pyörteitä
Suomen Säveltäjät ry:n johtokunnan jäsen 1958–1961.
Voitto Wihurin ooppera- ja balettisävellyskilpailun balettisarjassa Pyörteiden 1. näytöksen pianopartituurilla.
Nimitys Suomen Akatemian jäseneksi 8.5.
Helsingin Sanomien hopeinen Sananvapauden mitali.
Kohtauksia baletista Pyörteitä kantaesityksenä Radion sinfoniaorkesterin konsertissa 5.4. Johtaja Jussi Jalas.
All’Overtura, viulukonsertto (2. versio) ja Kalevala-sarja 20.9. Tauno Hannikaisen johtaman Radion sinfoniaorkesterin toteuttamassa 60-vuotisjuhlakonsertissa. Solisti Ion Voicu.
Psalmuksen ”löytäminen” 13.12. Radion sinfoniaorkesterin, Radiokuoron ja Eteläsuomalaisen Osakunnan Laulajien konsertissa Ulf Söderblomin johdolla. Solistit Marja Eskola ja Matti Lehtinen.
Kultasauvallinen
Kalevalaseuran 1. varapuheenjohtaja 1961.
Viimeinen valmistunut sävellys, Kauppakorkeakoulun promootiokantaatti Kultasauvallinen P. Mustapään tekstiin, saa promootiossa 19.5. kantaesityksensä. Tauno Hannikaisen johtaman Helsingin kaupunginorkesterin ja Akateemisen Laulusolisteina Marja Eskola ja Kari Nurmela.
Saapuu kesänviettoon Virolahdelle, jossa kohtaa kuoleman 29.5.
© Helena Tyrväinen