EtusivuVuosia, sävellyksiäUuno KlamiKuvagalleriaBibliografiaUuno Klami -seuraLinkitAjankohtaistaYhteystiedot In English
 

Pyörteitä Aleksanterin teatterissa 25.–31.8.2011

8.8.2011

Pyörteitä-baletin historia on varsin vaiheikas. Teoksen ensimmäisen näytöksen pianolibretto voitti Wihurin rahaston baletti- ja oopperasävellyskilpailun parhaan balettisävellyksen palkinnon vuonna 1958. Näyttämökantaesitys aiottiin toteuttaa Kansallisoopperaan useaan otteeseen, mutta teos ei valmistunut ajoissa ja kantaesitystä jouduttiin lykkäämään. Kolminäytöksiseksi suunniteltu Pyörteitä oli Uuno Klamin kuoleman jälkeen pitkään unohduksissa ja keskeneräinen, kunnes säveltäjä Kalevi Aho täydensi teoksen sen historiaa ja sävyjä kunnioittaen. Vuonna 2001 valmistuneen musiikin näyttämötoteutusta on odotettu tähän vuoteen asti.

Pyörteitä-sävellys pohjautuu Kalevalasta tuttuun sammon taonnan tarinaan. Baletin liikekielellä esitettäväksi suunniteltu teos sai alkusysäyksensä pukusuunnittelija Regina Backbergin laatimista pukuluonnoksista, jotka innoittivat Klamin aloittamaan Kalevala-aiheisen baletin sävellystyön 1940-luvulla. Backbergin luonnokset henkivät Kalevalan perinteistä maailmaa Ilmarisineen ja muine myyttisine hahmoineen. Tänä vuonna ensi-iltansa saava Pyörteitä-tanssiteos ei kuitenkaan tavoittele tätä perinteistä kalevalaista kuvastoa, johon 50 vuotta sitten pyrittiin. alpo aaltokoski companyn Pyörteitä tuo teoksen teemat rohkeasti 2000-luvulle.

Klami pyrki säveltämään Pyörteistä modernin ja abstraktin baletin. Elokuussa ensi-iltansa saavan tanssiteoksen koreografi Alpo Aaltokoski haluaa omassa työskentelyssään kunnioittaa säveltäjä Klamin pyrkimystä teoksen lopputuloksen ajankohtaisuudesta. Hän lähestyy kalevalaista sammon taonnan tarinaa abstraktilla ja ajankohtaisella otteella. Tästä huolimatta lavalla nähdään Kalevalasta tuttuja teemoja sekä hahmoja. Koreografia ja liikekieli ovat eräänlainen synteesi Aaltokosken omasta tyylistä ja 50–60-luvun modernismista, sisältäen viitteitä myös kansantanssista.  Pyörteiden koreografioiminen on ollut kansainvälisesti arvostetun tanssitaiteilija Aaltokosken pitkäaikainen haave. Aaltokoski on kuunnellut tarkoin Klamin ja Ahon musiikkia sekä pohdiskellut sammon merkitystä tämän päivän maailmassa.

-Pyörteitä on tarina ihmisen ikiaikaisesta onnen etsimisestä ja tavoittelusta. Jokainen sukupolvi saa löytää oman samponsa. Mitä kultamunia muniva sampo tarkoittaa tässä ajassa? koreografi pohtii.

Pääasiassa projisoinnein toteutettava lavastus sekä mielikuvituksellinen, osittain kierrätysmateriaalista valmistettu puvustus tukevat Aaltokosken ajatusta nykykoreografian ajankohtaisuudesta. Tanssijoina nähdään suomalaisen nykytanssin kärkikaartia.

Pyörteiden toteuttaminen on merkittävä virstanpylväs suomalaisen taidemusiikin ja -tanssin historiassa sekä suuri kulttuurihistoriallinen teko. Pyörteitä-baletin mielenkiintoisesta historiasta voi lukea lisää Uuno Klami -seuran sivuilta löytyvästä Kalevi Ahon artikkelista.

Pyörteitä

Koreografia: Alpo Aaltokoski
Musiikki
: Pyörteitä (säv. Uuno Klami/Kalevi Aho) Sinfonia Lahden levytys
Tanssi
: Janne Aspvik, Johanna Ikola, Jyrki Kasper, Ahto Koskitalo, Kaisa Launis, Jouni Majaniemi, Tuovi Rantanen, Samuli Riik, Esete Sutinen, Terhi Vaimala, Mariano Vega, Emmi Väisänen
Lavastus ja projisoinnit
: Alisha Davidow
Valosuunnittelu
: Matti Jykylä
Pukusuunnittelu
: Marja Uusitalo
Graafinen suunnittelu
: Kirsti Maula
Tuotanto
: alpo aaltokoski company, Aleksanterin teatteri

Ensi-ilta Aleksanterin teatterissa torstaina 25.8. klo 19:00

Muut esitykset ke 24.8. (ennakko), pe 26.8. klo 19, la 27.8. klo 19, su 28.8. klo 14 ja 18, ti 30.8. klo 19, ke 31.8. klo 19
Aleksanterin teatteri, Bulevardi 23-27, Helsinki
Liput 45/37/18 €, Lippupiste p. 0600 900 900 ja Aleksanterin teatterin lipunmyynti
p. (09) 676 980

Takaisin

Pyörteitä Aleksanterin teatterissa 25.–31.8.2011