EtusivuVuosia, sävellyksiäUuno KlamiKuvagalleriaBibliografiaUuno Klami -seuraLinkitAjankohtaistaYhteystiedot In English
 

Uuno Klamin lähes 70 vuotta kadoksissa olleen sävellyksen mysteeri selvinnyt

4.6.2020

Tänä vuonna vietetään säveltäjä Uuno Klamin (1900–1961) 120-vuotisjuhlavuotta. Juhlavuoteen liittyy useita monipuolisia tapahtumia, joita koordinoi Uuno Klami -seura. Klamin musiikin ystävien suureksi iloksi Virolahden kotiseutumuseosta on löytynyt toukokuussa 2020 säveltäjämestarin kauan kadoksissa ollut sävellys, Veljesliekki-hymni, jonka hän sävelsi Helsingin olympiakisojen (1952) olympiahymnisävellyskilpailua varten. Sukupolvensa johtaviin säveltäjiin lukeutuva Klami sai kunniamaininnan tässä kilpailussa, johon osallistui hänen lisäkseen myös monia muita nimekkäitä säveltäjiä. Orkesterille, pianolle ja kuorolle sävelletty teos katosi pian tämän jälkeen, ja sen kohtaloa on pohdittu pitkään.

Olympiahymnin käsikirjoituskopio löytyi yllättäen toukokuussa Virolahden kotiseutumuseon työpöydältä museon muun aineiston seasta, löytäjänä oli Siru Ahopelto. Teoksen alkuperä haluttiin varmistaa vielä, sillä nuottimateriaalissa sen tekijäksi oli ilmoitettu ”Olympia-motor” - tämä oli nimimerkki, jota Klami käytti osallistuessaan olympiahymnikilpailuun. Asialle saatiin varmistus kun löytyneen nuottimateriaalin merkintöjä verrattiin Klamin käsialaan.

Nyt löytynyt käsikirjoituskopio päätyi Uuno Klami -seuran puheenjohtajan Esa Ylösen ja säveltäjä Eero Kestin tarkistettavaksi, minkä jälkeen teos puhtaaksikirjoitetaan ja musiikkikustantamo Fennica Gehrman julkaisee sen. Koska koronakriisin takia Klami-juhlavuoden tilaisuuksia on jouduttu olympialaisten tavoin siirtämään vuodella eteenpäin, sopisi Klamin olympiahymnin mahdollinen ensiesitys ensi vuoteen mainiosti.

Tästä tuoreesta nuottilöydöstä huolimatta Uuno Klamin useita sävellyksiä on edelleen kateissa. Säveltäjä ja Klami-asiantuntija Kalevi Aho on etsinyt Klamin kadonneita sävellyksiä vuosien varrella useistakin eri paikoista, ja löytänyt käsikirjoituksia mm. Kansallisteatterin nuotistosta sekä Helsingin kaupunginorkesterin ja Radion sinfoniaorkesterin arkistoista. Nuottimateriaalien ja sävellysten katoaminen on ollut suuri mysteeri ja herättänyt kiinnostusta monissa asiaan vihkiytyneissä tahoissa vuosien varrella. Nyt joukko Uuno Klamin musiikista ja elämäntyöstä innostuneita henkilöitä on kokoamassa voimiaan kadonneiden sävellysten jäljittämiseksi. Tällä ”viisikolla”, eli Marjo Luomella, Reetaliina Marinilla, Siru Ahopellolla, Kalevi Aholla ja Esa Ylösellä onkin tarkoituksena sukeltaa arkistojen syövereihin esimerkiksi Taiteilijakoti Lallukassa Helsingissä, jossa Klami asui vaimoineen monia vuosia. Tämä viisikko myös pyytää yhteydenottoja asiasta jotain tietäviltä.

Uuno Klamin 120-vuotisjuhlavuoden toimintoja ja tapahtumia koordinoi Uuno Klami-seura, joka sai tänä vuonna Suomen Kulttuurirahaston Kymenlaakson rahaston kärkihankeapurahan juhlavuoden toteuttamiseen. Vuoden aikana on luvassa monenlaisia Klami-aiheisia tapahtumia konserteista asiantuntijaluentoihin, Klami-levytyksestä Klami-kävelyihin. Juhlavuoden tapahtumien kautta Uuno Klamin musiikki ja historia avautuvat jälleen suurellekin yleisölle uudella tavalla tuoreesta näkökulmasta.

Uuno Klami -seuran puolesta (myös kadonneisiin Klamiin liittyviin nuotti- ym. materiaaleihin liittyvät yhteydenotot),

Esa Ylönen, puheenjohtaja
Puh. 040 5933 958
esa.ylonen@gmail.com

Takaisin

Uuno Klamin lähes 70 vuotta kadoksissa olleen sävellyksen mysteeri selvinnyt