EtusivuVuosia, sävellyksiäUuno KlamiKuvagalleriaBibliografiaUuno Klami -seuraLinkitAjankohtaistaYhteystiedot In English
 

Uuno Klami 120 vuotta - Tapahtumia poikkeusolojen ehdoilla

18.5.2020

Virolahdella 20.9.1900 syntynyt ja 29.5.1961 kuollut Uuno Klami oli sukupolvensa johtavia säveltäjiä, jonka teokset ovat säilyneet soitetuimpien suomalaisten orkesteriteosten joukossa vuosikymmeniä. Klamin tunnetuimmat sävellykset ovatkin orkesteriteoksia, esim. Kalevala-sarja, kaksi pianokonserttoa, viulukonsertto sekä oratorio Psalmus. Lisäksi  Klamilla on laaja tuotanto mm. kamarimusiikkiteoksia , näyttämömusiikkia sekä pienelle orkesterille sävellettyjä teoksia. Klami yhdistää kansallisia teemoja kansainvälisiin vaikutteisiin, ranskalaisiin, espanjalaisiin ja primitiivisiin sävyihin omana aikanaan täysin uudella tavalla. Uuden nousun Klamin musiikki on kokenut 1980-luvulta alkaen, mistä osoituksena ovat lukuisa joukko Klamin musiikin levytyksiä sekä säännölliset esitykset eri sinfoniaorkesterien ohjelmistossa. Klamin elämäntyötä vaalitaan myös akateemisen tutkimuksen sekä kansainvälisen Uuno Klami -sävellyskilpailun ja Lasten ja Nuorten Uuno Klami -sävellyskilpailun avulla.

120-VUOTISJUHLAVUOSI  2020

Säveltäjä Uuno Klamin syntymän 120-vuotisjuhlavuotta juhlistetaan tänä vuonna monin tavoin. Yllättävä koronaviruksesta aiheutuva maailmanlaajuinen kriisi on kuitenkin pakottanut tapahtumajärjestäjät muokkaamaan aikatauluja ja tekemään uusia suunnitelmia. Uuno Klami -seura on samassa tilanteessa. Kuuntelemme tarkasti Suomen hallituksen suosituksia tilanteeseen liittyen ja toimimme ohjeiden mukaisesti terveysriskejä välttäen.

Poikkeustilanteesta huolimatta Uuno Klamia ja hänen elämäntyötään juhlistetaan eri tavoin.

Uuno Klami 120 -juhlavuoden aloitustapahtuma järjestettiin Harjun oppimiskeskuksessa Virolahdella 8.1.2020. Klami-seuran puheenjohtaja Esa Ylönen soitti tilaisuudessa Klamin pianokappaleita ja kertoi säveltäjän elämästä. Tilaisuudessa paljastettiin myös Klamin restauroitu pronssipääpatsas. Uuno Klami -seurakin osallistui tähän Klamilan Kirkon Tukiyhdistyksen organisoimaan patsaan kunnostushankkeeseen.

Tammikuussa Uuno Klami -seura avasi yhteistyössä Helsingin yliopiston kanssa Uuno Klami 120 -juhlavuosikeräyksen, jolla seuramme haluaa tukea ensisijaisesti nuorten tutkijoiden tai musiikkitieteen opiskelijoiden Uuno Klamin tuotantoon kohdistuvaa tieteellistä tutkimustyötä tai muuta julkaisutoimintaa. Keräys on voimassa 31.12.2020 saakka, ja siihen voi osallistua verkossa https://hy-yhteistyo.secure.force.com/helsinki/DonationPage. Valitsemalla lahjoituskohteeksi ”Uuno Klami 120-juhlakeräys” olette mukana tukemassa tärkeää suomalaisen musiikin tutkimusta.

Säveltäjä Klamia koskevia kirjoituksia on ollut kevään aikana lukuisissa tiedotusvälineissä. Näistä mainittakoon laaja kirjoitus Uuno Klamin kamarimusiikkiteoksista helmikuisessa Rondo-lehdessä.

Suomen Kulttuurirahaston Kymenlaakson rahasto myönsi 2.4.2020 Uuno Klami -seuralle 25 000 euron apurahan Uuno Klami 120 vuotta -juhlavuoden tapahtumien järjestämiseen. Seura on saamastaan apurahasta hyvin kiitollinen ja pohtii aktiivisesti, mitä suunnitellusta juhlavuoden toiminnasta voidaan toteuttaa suunnitelman mukaisesti tänä vuonna, ja mitä joudutaan siirtämään, kunnes terveystilanne maailmassa on parempi. Pohdimme juhlavuoden toiminnalle myös vaihtoehtoisia toteutusmuotoja.

Joka tapauksessa upeaa Uuno Klamin juhlavuotta meille kaikille!

Esa Ylönen
Uuno Klami -seuran puheenjohtaja
esa.ylonen@gmail.com

- - -

Juhlavuonna tapahtuu!

Toukokuu 2020
- Klamin kamarimusiikkiteosten levytyksen valmistelu ja harjoitukset
- Klamin kuolinpäivän konsertti Klamilan kirkossa siirtyy vuodella eteenpäin, eli uusi ajankohta on 29.5.2021

Kesäkuu 2020 
- Klamin kamarimusiikkiteosten levytyksen valmistelu ja harjoitukset
- Uuno Klami innoittajana – Kymijoen Lohisoitto mukana juhlavuodessa. Tapahtuma siirtyy vuodella eteenpäin. 
- Viestintämateriaalin ja Meren innoittama -näyttelyn päivityksen suunnittelu

Heinäkuu 2020
- Kaakon Kamarimusiikin Klami-konsertti 1.7.2020 ja siihen liittyvä asiantuntijaluento Klamin tuotannosta siirtyy vuodella eteenpäin
- Klamin kamarimusiikkiteosten levytys
- Viestintämateriaalin tuotanto

Elokuu 2020
- Klamin kamarimusiikkiteosten levytyksen jälkityöt

Syyskuu 2020
- Uuno Klamin Helsinki -kävelykierros Klamin kummitytär, kirjailija Maarit Niiniluodon johdolla (ajankohta varmistuu myöhemmin)
- Uuno Klami 120 -syntymäpäiväjuhlien järjestämistä Harjun Hovissa Virolahdella 19.9.2020 pohditaan, ja ne voidaan mahdollisesti järjestää toisena ajankohtana tai toisenlaisessa muodossa
- Uuno Klamin 120-vuotispäivän iltana 20.9.2020 Yle Radio 1 lähettää Klami-illan, jonka aikana kuullaan Uuno Klami -ensemblen (Essi Höglund, viulu, Eero Kesti, alttoviulu, Sirja Nironen, sello ja Esa Ylönen, piano) soittamana säveltäjän 120-vuotisjuhlakonsertti, jossa myös julkaistaan ensemblen Klami-kamarimusiikkilevytys. Illan kuluessa kuullaan myös Klamiin liittyviä haastatteluja ja muuta Klami-aiheista ohjelmaa. 
- Klami-juhlakonsertti, johon yleisö pääsee paikalle, järjestetään kevätkaudella 2021 Kotkan konserttitalossa (ajankohta varmistuu myöhemmin). Konsertin yhteydessä järjestetään myös asiantuntijaluento Klamin musiikista.

Koko vuoden ajan

- Viestintä juhlavuodesta ja Uuno Klamin musiikista eri toimijoille. Tavoitteena on saada Uuno Klamin musiikkia eri puolilla Suomea esiin mm. Suomen sinfoniaorkesterit ry:n jäsenorkesterien konserteissa ja muissa musiikkitapahtumissa heti, kun niitä on mahdollista järjestää.
- Meren innoittama -näyttelyn päivitettyä versiota tuodaan esille eri Klami-tapahtumissa
- Uuno Klami 120-juhlavuosikeräys yhteistyössä Helsingin yliopiston kanssa ensisijaisesti nuorten tutkijoiden tai musiikkitieteen opiskelijoiden Uuno Klamin tuotantoon kohdistuvan tieteellisen tutkimustyön ja tai muun julkaisutoiminnan tukemiseksi

- Muut konsertit, joiden ohjelmistossa on Klamin musiikkia. Näistä konserteista Nordischer Klang -festivaalin konsertti Saksassa (Sirkku Mantere, viulu, Olli Tuovinen, baritoni ja Esa Ylönen, piano) siirtyy vuodella eteenpäin toukokuulle 2021. Alttoviulisti Eero Kestin ja pianisti Esa Ylösen Rooman Villa Lanten Klami-konsertti 4.11.2020 on ainakin toistaiseksi voimassa, mutta senkin suhteen noudatetaan annettuja ohjeita. 

Takaisin