EtusivuVuosia, sävellyksiäUuno KlamiKuvagalleriaBibliografiaUuno Klami -seuraAjankohtaistaLinkitYhteystiedot In English
 

Tervetuloa Uuno Klami 120 -juhlavuoden tilaisuuksiin

8.1.2020

Vuonna 2020 tulee kuluneeksi 120 vuotta säveltäjä, akateemikko Uuno Klamin syntymästä.

Virolahdella 20.9.1900 syntynyt ja 29.5.1961 kuollut Uuno Klami oli sukupolvensa johtavia säveltäjiä, jonka teokset ovat säilyneet soitetuimpien suomalaisten orkesteriteosten joukossa vuosikymmenten ajan. Klamin tunnetuimmat sävellykset ovatkin orkesteriteoksia, esim. Kalevala-sarja, 2 pianokonserttoa, viulukonsertto, sekä oratorio Psalmus. Lisäksi Klamilla on laaja tuotanto mm. kamarimusiikkiteoksia, näyttämömusiikkia ja pienelle orkesterille sävellettyjä teoksia. Klami yhdisteli kansallisia teemoja kansainvälisiin vaikutteisiin, ranskalaisiin, espanjalaisiin ja primitiivisiin sävyihin omana aikanaan täysin uudella tavalla. Uuden nousun Klamin musiikki on kokenut 1980-luvulta alkaen, mistä osoituksena on lukuisa joukko Klamin musiikin levytyksiä sekä säännölliset esitykset eri sinfoniaorkesterien ohjelmistoissa. Klamin elämäntyötä vaalitaan myös akateemisen tutkimuksen sekä kansainvälisen Uuno Klami -sävellyskilpailun ja Lasten ja Nuorten Uuno Klami -sävellyskilpailun avulla.

Tuleva juhlavuosi kokoaa yhteen monipuolista toimintaa Uuno Klamin elämäntyön ylläpitämiseksi ja tunnettuuden edistämiseksi. Vuoden aikana järjestetään kamarimusiikkikonsertteja, esitelmätilaisuuksia ja muita yleisötilaisuuksia, esim. opastettuja kävelykierroksia, paitsi Klamin synnyinseudulla Virolahdella ja muualla Kymenlaaksossa, myös Helsingissä ja eri puolilla Suomea. Juhlavuotta koordinoi Uuno Klami -seura ry, joka myös päivittää Uuno Klamin elämänkerrallisen kiertonäyttelyn ”Uuno Klami – Meren innoittama” ja edistää Klamin musiikillista tuotantoa mm.  Klamin kamarimusiikkilevytyksen avulla.  Klami-seuran asiantuntijat edesauttavat myös erityisesti nuorten tutkijoiden tai musiikkitieteen opiskelijoiden Uuno Klamin tuotantoon kohdistuvaa tieteellistä tutkimustyötä ja muuta julkaisutoimintaa. 

Juhlavuosi huipentuu syyskuussa 2020 pidettävään syntymäpäiväviikkoon, jolloin myös julkaistaan Uuno Klami -ensemblen: Esa Ylönen (piano), Essi Höglund (viulu), Sirja Nironen (sello) ja Eero Kesti (alttoviulu) levytys Uuno Klamin lähes täysin unohduksissa olleista opiskeluajan kamarimusiikkiteoksista, mm. Sonaatti alttoviululle ja pianolle b-molli (1920), Sonaatti viululle ja pianolle c-molli (1920) ja Pianokvartetto D-duuri (1922). Kyseessä on maailmanensilevytys: vain viulusonaatin kaksi ensimmäistä osaa on levytetty aiemmin. Uuno Klami -ensemble on muodostettu vuonna 2016 Klamin kamarimusiikkiteosten levyttämiseksi ja esittämiseksi. Uuno Klami -ensemblen johtaja pianisti Esa Ylönen toimii myös Uuno Klami -seuran puheenjohtajana.

Uuno Klami -seura ry
Pj. Esa Ylönen
esa.ylonen@gmail.com
+358 40 5933958

Uuno Klami -seura perustettiin Helsingissä vuonna 1987 edistämään säveltäjä Uuno Klamin (1900-1961) musiikin julkistamista, tutkimusta ja esittämistä sekä muutenkin edistämään hänen elämäntyönsä tuntemusta ja arvostusta”.  Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys kokoaa, tallentaa ja välittää Uuno Klamia koskevaa musiikillista ja elämänkerrallista aineistoa, harjoittaa ja tukee ääni- ja kuvatallenteiden, nuottien ja Klamia koskevan kirjallisuuden julkaisemista, järjestää konsertteja, seminaareja ja esitelmätilaisuuksia, myöntää apurahoja edellä mainittuihin tarkoituksiin sekä suunnittelee ja toteuttaa tutkimushankkeita yhteistyössä yliopistojen, tutkimuslaitosten ja yksityisten tutkijoiden kanssa.

UUNO KLAMI 120 
120-VUOTISJUHLAVUOSI 2020

Poimintoja juhlavuoden ohjelmasta:

Toukokuu 2020
Uuno Klamin patsaan lakitus vappuaattona Klamilan kirkolla
Uuno Klami -urbaani kävelykierros Helsingin Töölössä kirjailija Maarit Niiniluodon opastuksella 7.5. 
Klamin kuolinpäivän konsertti 29.5. Klamilan kirkossa Virolahdella
Nordischer Klang -festivaalin konsertti 9.5. Saksan Greifswaldissa

Kesäkuu 2020
Uuno Klami innoittajana – Kymijoen Lohisoitto ja Kymi Sinfonietta mukana juhlavuodessa
Viulisti Bohuslav Matoušekin ja pianisti Esa Ylösen konsertti 2.6. Käpylän kirkossa Helsingissä, ohjelmassa myös Klamin sävellyksiä

Heinäkuu 2020
Kaakon Kamarimusiikin Klami-konsertti 1.7. Klamilan kirkossa, Uuno Klami -ensemble esittää Klamin Pianokvarteton. Ennen konserttia asiantuntijaluento Uuno Klamin tuotannosta.
Klamin kamarimusiikkiteosten levytys

Syyskuu 2020
Uuno Klami -urbaani kävelykierros Helsingin Töölössä kirjailija Maarit Niiniluodon opastuksella (aika tarkentuu myöhemmin)
Uuno Klami 120 vuotta -syntymäpäiväjuhlat Harjun Hovissa 19.9.
Klamin kamarimusiikkia sisältävän levyn julkistuskonsertti 20.9. Kotkan konserttitalossa. Konserttiohjelman esittelee FT Helena Tyrväinen.

Marraskuu 2020
Klami-konsertti Roomassa 4.11., Eero Kesti, alttoviulu ja Esa Ylönen, piano

Koko vuoden ajan:
Meren innoittama -näyttelyn esillepano eri Klami-tapahtumissa
Uuno Klami -seura järjestää Helsingin yliopiston musiikkitieteen laitoksen kanssa merkkipäiväkeräyksen, jonka tuotto käytetään Uuno Klamin tuotantoon kohdistuvan tutkimuksen tukemiseen.
Klami-kohteista koostuvan mobiilireitin julkaisu keväällä 2020.
Uuno Klamin musiikki soi vuoden aikana eri puolilla Suomea mm. orkesterien konserttiohjelmistossa mm. 3.4. Tampere Filharmonia esittää Klamin Merikuvia orkesterille ja 20.5. Klamin Kalevala-sarjan.
Huom! Muutokset mahdollisia.

Lisätietoja Uuno Klami 120 vuotta -juhlavuodesta:
Uuno Klami -seura ry, Pj. Esa Ylönen, esa.ylonen@gmail.com, +358 40 5933958

Takaisin